Stress te lijf gaan

Een beetje stress zorgt meestal dat je beter presteert. Maar teveel stress doet meer kwaad dan goed. Hart- en vaatziekten, depressie of angststoornissen liggen dan op de loer. Het is dan ook tijd voor inzichten en tips om de ‘kwade stress’ te beperken.

Ervaar je gevoelens van stress, las dan hersteltijd in. Ga niet door om de lastige klussen beslist te willen afmaken want extra spanning telt bij de stress op. Om uit deze vicieuze cirkels te blijven is het goed om tijd in te lassen voor een moment voor jezelf, een vrije dag of een weekend er even uit. Herstel bevorder je op verschillende niveau’s: met gedrag, door te sporten en bewegen, door negatieve emoties los te laten en rust te pakken. Rust en slaap is één van de allerbelangrijkste herstelmiddelen bij stress. Bespreek dit met de werkgever, ook ‘de baas’ heeft niets aan een werknemer die uitvalt met burnout klachten.

Het NSP Zorgcollectief heeft diverse polismogelijkheden die cursussen bieden hoe je stress preventief te lijf kunt gaan. Interesse? Vraag het gerust aan ons!